Davoserjas

0
77

Vil du gerne mestre et kortspil, der kombinerer både held, strategi og socialt samvær? Så er Davoserjas måske noget for dig. Med seks spændende spilrunder vil Davoserjas uden tvivl holde dig engageret fra start til slut.

Hvad er Davoserjas?

Davoserjas spilles med et almindeligt sæt spillekort på 52 kort uden jokere. Det grundlæggende mål som spiller er at undgå strafpoint gennem de forskellige runder. Det, der imidlertid gør Davoserjas interessant og adskiller spillet fra andre kortspil, er at reglerne og pointsystemer skifter for hver runde, hvilket gør spillet friskt, udfordrende og holder spillerne til ilden.

Hvis du allerede nu er nysgerrig efter at vide mere om Davoserjas, så find tips og tricks til Davoserjas på denne side, hvor du kan finde meget mere om for eksempel spillets oprindelse, og hvilke funktioner visse kort har.

Spillets gang

Davoserjas består af seks runder. I de første fem runder deles alle kort ligeligt mellem spillerne, og du skal bekende farve, hvis det er muligt. Dog har den sjette runde, der er kendt som “Kabalen”, en helt anderledes struktur i forhold til de fem forrige runder.

Der er én helt essentiel regel, som går igen i alle runder. Når du kun har ét kort tilbage på hånden, skal du sige ‘Davoserjas’. Kommer du til at glemme dette, og en anden spiller opdager det, så bliver du straffet og skal trække to kort.

Davoserjas regler og kombinationer

I det følgende gennemgås Davoserjas regler og forskellige kombinationer.

Runde 1 til 5

Første runde handler om at undgå at få stik. Du får et stik, hvis du er den, der har spillet det højeste kort i den udspillede farve, når alle spillere har lagt et kort. Ender du med at få ét eller flere stik, så giver hvert stik ét strafpoint.

Anden runde handler om at undgå at få klør i sine stik. Hver klør du ender med at få, udløser også ét strafpoint.

Tredje runde handler om at undgå at få en eller flere damer i sine stik, da du, for hver dame du har, vil blive tildelt fem strafpoint ved rundens afslutning.

Fjerde runde handler om at undgå at få klør konge i sine stik, da hver klør konge giver 15 strafpoint. Derimod handler det i femte runde om at undgå at tage det sidste stik, da det vil give 20 strafpoint.

Runde 6

Runde 6 i Davoserjas kaldes også for “Kabalen” og adskiller sig meget fra de andre runder. Runden begynder med, at en spiller lægger en 7’er. Derefter skal der enten bygges op eller ned i den samme kulør. Dog kan nye 7’ere altid lægges på for at starte en ny række. Du må ikke springe kort over eller melde pas, hvis du kan lægge et kort. Runden slutter, når en spiller står uden kort på hånden. Pågældende spiller får 0 strafpoint, mens de resterende spillere får strafpoint efter det antal kort, de har tilbage på hånden.

Strategier og tips

For at mestre Davoserjas kræver det mere end bare at kunne reglerne. Det kan også være en klar fordel at gøre sig nogle strategiske tanker og observationer før og under spillet. Helt generelt kan du holde øje med, hvilke kort der bliver spillet, for at sætte dig selv i en bedre position til at forudse modstandernes næste træk. 

Derudover kan det også være en god ide at tage tidlige og sikre stik i de første runder for at undgå nogle mere problematiske kort senere hen. Ligeledes skal du også være opmærksom på placeringen af damer og klør konge i deres respektive runder, imens timing er alt i Kabalen. Derfor kan det være en god ide at overveje, hvornår du skal lægge dine 7’ere, og hvornår du ikke skal.

Samarbejde og kommunikation

Direkte kommunikation om kortene på hånden i spillet er ikke tilladt, da det vil betragtes som snyd, men at dele strategier med dine medspillere efter spillet kan eksempelvis forbedre dine chancer for succes en anden gang og gøre spiloplevelsen mere social.

God kommunikation i Davoserjas handler imidlertid også om at være en god sportsmand- eller kvinde. Ros de gode træk og accepter, hvis du taber spillet for at bidrage til en bedre spiloplevelse for alle.

Pointoptælling og sejr

Efter hver eneste runde bliver potentielle strafpoint for hver spiller noteret ned. Efter alle seks runder, så bliver alle strafpoint for hver spiller talt sammen. Den spiller, der til sidst har færrest point, er også den, der trækker sig sejrrigt ud af spillet.

Spil med færre spillere

Davoserjas kan også let tilpasses til få spillere. To personer kan for eksempel spille Davoserjas ved at tilføje en “blind hånd”, hvor syv kort bliver lagt med bagsiden opad på bordet. Herefter skiftes spillerne til at spille deres egne kort, samt vende det øverste kort fra den blinde hånd.

Davoserjas varianter

Da Davoserjas er et fleksibelt spil, er det derved også muligt at skabe varianter, som fortalt ovenfor med to-personers Davoserjas. 

Du kan dog også spille en hold-version af Davoserjas, hvor samarbejde er i højsædet for at lykkedes i spillet. Her handler det nemlig om at koordinere holdets indsats for at have muligheden for at vinde. I skal for eksempel ikke kun holde øje med modstandernes træk, men også tænke fremad i jeres fælles strategier og træk.

Tidligere artikelSådan optager du et Zoom-møde
Næste artikelCasino kortspil
Peter Rasmussen
Mit navn er Peter Rasmussen og jeg studerer på Odense Universitet. I min fritid er jeg skribent på LaptopWorld.dk, hvor jeg skriver om laptops og bærbare computere, primært anmeldelser. Jeg anmelder også apps til Android og iOS.